Medewerker aan het woord: Yassin Khachabi

In de rubriek “Medewerker aan het woord” stellen de CodeSquad developers zichzelf voor. Deze keer is het de beurt aan Yassin Khachabi.

Wie ben jij?

Ik ben Yassin Khachabi, ik ben 27 jaar oud en ik woon in Rotterdam, de stad waar ik ook geboren ben. In m’n vrije tijd mag ik graag gamen, gezellig samen zijn met familie/vrienden, thuis knutselen aan code, veel reizen met bewondering voor mooie natuur en wandelen of zitten bij het strand en genieten van zeelucht.

Hoelang werk je al als Java developer?

Ik werk nu zo’n 5 jaar als Java developer. In de eerste periode heb ik dat meer gedaan op het test vlak (test automation frameworks en automatische tests bouwen in Java) en later heb ik ook back-end features in Java ontwikkeld.

Waarom heb je ervoor gekozen om Java developer te worden?

Als programmeur ben je een soort God in de technische wereld. Met de juiste skills kun je alles bouwen. Het ook daadwerkelijk doen en kunnen geeft onwijs veel voldoening. Enige limit is tijd en je eigen kunnen. 

Hoelang werk je al bij CodeSquad?

Ik werk sinds 1 maart 2021 bij CodeSquad. 

Wat was voor jou de reden om bij CodeSquad te gaan werken?

Toen ik besloot over te stappen naar een nieuwe werkgever heb ik met een aantal bedrijven gesproken. CodeSquad was daar één van en was uiteindelijk voor mij de beste optie. Dat had te maken met de klik die ik voelde tijdens de gesprekken, de no-nonsense mindset en het vakmanschap van de mensen waar ik mee sprak. Daarnaast stak CodeSquad er bovenuit als het gaat om kernwaarden als een hechte club zijn, investeren in werknemers en kennisvergroting.

Hoe zou jij CodeSquad omschrijven?

CodeSquad is een gezellige informele club met developers op Eredivisie niveau, die passie hebben voor het vak en het leuk vinden om kennis met elkaar te delen. Hetgeen mij opvalt is dat niks moet (zoals bij grote bedrijven vaak wel het geval is), maar dat je zelf bepaalt of je ergens aan deelneemt. Het leuke hierbij is dat toch bijna altijd de hele club aanwezig is op bijvoorbeeld kennisavonden. Dat laat toch wel zien dat collega’s het vak niet alleen maar als werk zien, maar er vooral ook echt plezier uit halen, zoals bij een hobby het geval is.

Bij welke opdrachtgever (plus onderdeel) zit je nu?

Direct na mijn start bij CodeSquad kon ik aan de slag bij ING. Ik werk hier binnen de tribe Global Customer Data Management aan het project OnePam. 

Wat is het doel van jouw project bij de opdrachtgever en wat is jouw rol daarin?

Het doel van OnePAM is om één centraal systeem te bouwen om product- en agreementdata op te slaan en te beheren. Voorbeelden van dergelijke data is een hypotheek overeenkomst, klantdata, machtigingen, rekeningdata et cetera. Wereldwijd hebben alle landen waar ING actief is elk een eigen lokaal applicatielandschap. ING is bezig om landen aan te sluiten op het centraal systeem zodat wereldwijd kosten bespaart kunnen worden omdat de lokale applicatie landschappen per land niet meer nodig zijn zodra het in Nederland gebouwd landschap overal is geïmplementeerd. 

Ik ben onderdeel van team Cobra die een groot deel van de core API’s ontwikkelt en beheert om dit plan mogelijk te maken. 

Wat is het leukste aspect van het werk dat je nu doet?

Het leukste aspect op dit moment is het onderzoeken hoe we de kwaliteit van het product kunnen verhogen om de ontwikkeltijd te versnellen. We zijn nu een compleet nieuw team geworden en het sparren over code geeft veel energie. De grote uitdaging straks is ook daadwerkelijk voor verbetering zorgen, zodat de ontwikkeldoorlooptijd per feature flink omlaag gaat en we als team meer kunnen produceren dan nu het geval is. Hiernaast is het natuurlijk heerlijk om mijn koptelefoon op te doen en lekker code te kloppen 😃. 

Over welke tool, techniek ben jij enthousiast?

Het leukst blijf ik de Java-taal zelf vinden. Wat ik hier leuk aan vind, is de kunst van mooie clean code schrijven. Spring Boot blijft een super framework om REST API’s mee te bouwen, omdat het makkelijk en snel kan, mits goed geïmplementeerd. Op het gebied van testing vind ik RestAssured super om je API mee af te testen. Tot nu toe heeft de library mij nooit in de steek gelaten, omdat het alle handvatten bevat die ik nodig heb om een REST API te testen of een set van endpoints als integration test af te testen. Het maken van een image met Docker en het deployen en schalen hiervan met Kubernetes blijven ook leuke technieken om mee te werken als het om CI/CD gaat. 

Welk boek zou iedere developer gelezen moeten hebben?

  • Java 11 OCP boek heeft mij enorm geholpen omdat het niet alleen de Java API’s toelicht maar ook veel lessons learned toelicht over het development vak. Denk aan clean code, security principes in Java e.d.
  • Clean Code van Robert C. Martin (a.k.a. Uncle Bob) staat bovenaan mijn lijst en is populair in de developers wereld. 

Welke websites volg je om je kennis bij te houden?

Welke conferenties heb je bezocht en/of zou je graag nog een keer willen bezoeken?

Tot nu toe heb nog nooit echt een conferentie bezocht. Met CodeSquad zal het voor mij de eerste keer zijn. Als het meezit ga ik eind dit jaar naar J-Fall en Dexoxx Belgium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *